En herregårds-kogebog vender
hjem til Fyn - fra Australien!
En dag kom posten med en pakke fra Australien! Ud af pakken dumpede en lille bog, der var slidt og brun af ælde. ”Opskrifter fra Østrupgaard” stod der på forsiden, og inde i bogen var der med sirlig hånd prentet ”Oline Johansen, Østrupgaard, 1909”.
Olines opskrifter viste sig at være noget ud over det sædvanlige. Kødrand med norske ryper. Stegte urhøns (steges 1½ time). Henkogte agerhøns. Tomatsupper og appelsindesserter. Fine spiser i 1909, helt afgjort herregårdsmad! En jævn ret som labskovs har man også nydt, men på herskabets bord kunne retten selvfølgelig ikke hedde ”skipper”, det er blevet til det finere ”Labskobes Royal”, men så er der også både urter og kartofler i.
Det medfølgende brev var fra Olines barnebarn, Jon Peterson. – Jeg kan huske Olines køkken, skriver Jon Peterson, komfuret var et Morsø komfur, og der lå altid en gåsevinge ved komfuret, som Oline brugte til at feje aske med. Spisekammeret var altid fyldt med henkogte og syltede frugter og grøntsager fra hendes egen have.
Pickles, kirsebær i rom og syltede dit og syltede dat lavede Oline allerede på Østrupgaard i 1909, så det er ikke et tilfælde, at Jon husker det fyldte spisekammer. – Men hvordan er Olines opskriftsbog endt i ”Wodonga” på den anden side jorden?
Jon Peterson skriver: Jeg, som er barnebarn af Oline, emigrerede til Australien i 1960, efter jeg var færdig med en handelsuddannelse. Jeg bosatte mig på grænsen mellem staterne Victoria og New South Wales, nærmere bestemt Wodonga i Victoria med nabobyen Albury i New South Wales på den anden side af grænsen. Jeg bor stadig i Wodonga.
Efter Olines død i 1966 kom bogen til min moder. Min moder døde i år 2000, og derefter kom bogen i min besiddelse. Min første tanke var, at bogen skulle overgives til en kvinde i vores familie, men da vi er spredt over hele verden – South Africa – USA – Australien – Danmark, var jeg bange for, at bogen ville finde en plads i bunden af en skuffe. Jeg er derfor yderst begejstret for, at bogen kommer tilbage til egnen, hvor den begyndte, og forhåbentlig ender i det lokale museum.
Næsten 100 år efter Oline skrev opskrifterne, er Olines gamle bog nu vendt tilbage. Den kommer til det lokale arkiv og museum, men forinden skulle man nu lige prøve et par opskrifter. Der er østers og brisler at vælge imellem, men jeg er nu mere stemt for skinkefrikadellerne med kartofler i. Oline har selv skrevet, de er gode!
ME
|
|
Oline Johansen var i 1909 kokkepige på Østrupgård.
I 1912 blev hun gift med Christen Wibskov.
Hos
Oline og Christen var forplejningen helt i top, fremgår det både af Jon Petersons erindringer og den gamle opskriftsbog.
Nu er Olines bog kommet hjem til Fyn.
Nogle opskrifter fra herregårdskøkkenet
|
Kødrand med Norske ryper i skarp sauce
1½ pund fin let kødfars kommes i en velsmurt randform og dampes mør under låg over en gryde kogende vand. 3 norske ryper rengøres og spækkes, brunes, steges og parteres i 4 dele. Holdes varme mens saucen tillaves.
Sauce: Smør og mel bages sammen med den afsiede stegesky til en lind grød, tilsættes lidt pickles eller syltede perleløg, sukker, salt, peber, rødvin samt lidt kulør. Når kødranden er vendt, ordnes de udskårne fugle smukt i midten og garneres med saucen. Fadet garneres med brunede kartofler.
|
Labskobes Royal
400 gram oksekød skæres i små stykker, vendes i lidt mel. Gulerødder, porrer og selleri brunes først, derefter kødet. Skrællede, helst melede kartofler, skæres i skiver der påhældes suppe.
Det hele koges sammen 1 time og smages til med salt og peber.
|
Olines gode skinkefrikadeller
1 pund kartofler, 65 kvint kogt, mager skinke hakkes sammen. Æltes godt med 2 æg, lidt mælk, salt og peber. Formes som frikadeller og vendes i rasp. Steges.
( 1 pund er ca. ½ kg, 1 kvint er 5 gram.)
|
|