www.nordfynsk.dk

Hilsen fra Otterup

Postkortets guldalder er 1900-tallets første årti. Alle sendte postkort, og man samlede på dem.
Kortene havde ofte topografiske motiver.
Her en samling fra stationsbyen Otterup på Nordfyn

Bakkevej. Otterup Kirke og hospital

 

Stationen  Jernbanegade

 

 
Bredgade

 

Bredgade Søndergade

         

  

 

Bryggerivej  Hjorslevvej  Klintebjergvej  Langelinie Torvet

  

 

 

 

Kroen Nørregade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skønne tegnede kort afsendt henholdsvis 1914, 1923 og 1917.

Også om søndagen gik der post. Her bringes søndagsposten
ud til købmand krag i Nørregade i Otterup.


BREVKORT - eller POSTKORT som man senere sagde - blev indført i Danmark i 1871.

I 1887 dukkede der for første gang en lille illustration op på postkortene. I 1890'erne kom der sågar fotografier på. Kortene blev uhyre populære, de var smukke, og man samlede dem i ligeså smukke album.  

Postkortet havde sin storhedstid i det første årti af 1900-tallet. Aldrig siden har der været sendt så mange postkort i Danmark.
Meddelelser om møde i en bestyrelse, besked om afhentning ved stationen osv., skrev man på et postkort.
Der gik post flere gange om dagen, så det var hurtig og effektiv kommunikation.

At sende en postkorthilsen med et udvalgt motiv til fødselsdage, til jul og til nytår var noget nyt. En skik blev grundlagt og er den dag i dag skattet.   

Danske byer blev gennemfotograferet fra A-Z. I Otterup var det fotograf Chr. Andersen i Jernbanegade, der var mester for de tidlige postkort. Otterup var egentlig en landsby, Chr. Andersen tog også billeder af gårdene, men de findes stort set ikke på postkort. Der var åbenbart ikke salg i dem som postkort. Det er den opvoksende stationsby, Andersen forevigede med henblik på postkort. Og dem er der til glæde for eftertiden mange af. 

Her er udvalgt godt 50 tidlige postkort fra Otterup. Kortene er fra en privat samling. Så vidt det er muligt at læse poststemplingen, er datoen angivet ved de enkelte kort.

Kortene er digitaliseret til www.nordfynsk.dk  i februar 2014 af Margit Egdal, som også har taget de nyere fotos fra Otterup.

 

 

     
    Chr. Andersen var både barber og fotograf med forretning i Jernbanegade. I mangel af et billede af fotografen selv, bringes her fotografens datter, Henny, født 1893. Chr. Andersen har selvfølgelig selv taget billedet. Henny står forrest tv. To søstre fra Lunde Østergård, Anna (siddende) og Karen Dorthea Nielsen (stående th.) genkendes. De to bageste unge damer er indtil videre ukendte.
    Tidens romantiske mode, de smukke lyse kjoler, og de skønne hatte passer til de kunstfærdige postkort og de sirligt ordnede postkortalbum.
    Henny blev gift med købmand Donbæk, som drev den velassorterede materialhandel i Jernbanegaade overfor fotografen.  Her en reklame fra 1919 for købmand Donbæks berømte kaffe.

     

    Postkortalbum fyldt med med topografiske motiver fra det ganske land. Der er slotte, herregårde og bymotiver såsom kortet øverst th. fra Otterup Skole. Desuden er der tegnede julekort, nytårskort med store pengesedler og lykønsk-ningskort med yndige børn, hundehvalpe og smukke unge kvinder. 1900-årenes første årti er postkortets gulalder!

    Tro, håb og kærlighed


www.nordfynsk.dk