Hjem
Topografi Temaer Nyeste artikler Kontakt Links


Norup Præstegårds sidste dage 1964-65


Billedserie fra Norup præstegård taget af Holger Ellegaard Frederiksen 1964-65.


Præsterne i Norup Sogn boede førhen i Egense, men omkring 1635 blev der opført en ny præstegård i Norup, hvorefter Norup blev præstens hjemby.

Præstegården i Norup har dog ikke stået uændret siden 1635, flere ombygninger har fundet sted. Der er imidlertid ingen tvivl om, at præstegården havde de første par århundreder bag sig, da den blev revet ned!

Holger Ellegaard Frederiksen tog ovenstående billedserie, umiddelbart inden nedrivningen af præstegården blev påbegyndt. Forinden havde han lagt et stort arbejde i at få den gamle gård bevaret. Statens særlige bygningssyn lod sig dog ikke bevæge over brevene fra Fyn. Krkeminister Bodil Koch var sidste mulighed, men også denne henvendelse var forgæves. Nedrivningen af præstegården var en realitet, og i løbet af 1965 var der ikke en sten tilbage af præstegården.

Der var 31 værelser i stuehuset i den gamle præstegård. Dørene var så lave, at voksne måtte bukke sig for at gå igennem. Der var gamle, håndsmedede dørbeslag, små bitte vinduer med håndsmedede beslag, gamle, groft tilhuggede loftsbjælker.

"En 330 gammel gård forsvinder", skrev aviserne. Her er nogle få af de mange artikler, som i den anledning fyldte spalterne:


 

 


TOP