En tordensten

 

Når Thors hammer, Mjølner, rammer jorden, lyner det. Det brager og tordner. Der kan nemt falde nogle sten ned på jorden i sådan et tordenvejr. Disse sten kaldes tordensten, og det er vættelys, forstenede søpindsvin, meteorer selvfølgelig, men også flintøkser fra stenalderen.

Det er klart, at stenene har forunderlige kræfter. De kan bringe lykke, beskytte en mod heksene, og hvis man lægger en tordensten under sit hus, kan lynet ikke slå ned.

Da Ellen Larsen i Agernæs i sommeren 2002 begyndte at grave ud under sit hus, fandt hun netop sådan en tordensten. I dag ved alle, at den afbillede økse ikke er faldet ned fra himlen, vi tror heller ikke den har magiske kræfter. Men da det gamle bindingsværkshus blev bygget, troede man på stenens kræfter. Man har fundet øksen, gemt den og lagt den under huset som værn mod al fare.

Øksen er en prægtig sag fra stenalderen. Det er velkendt, at stenalderfolket lavede økser af flint, men denne er udført i en bjergart, der ikke er nær så stærk som flint. Den har heller aldrig været beregnet til at fælde træer med, den var en offergave. Smuk er den. Et gennemført stykke håndværk. 12½ cm lang. Hvor den oprindelig blev fundet, ved man selvsagt ikke, men den dukkede altså op under det gamle hus. Ellens hus står så velholdt og smukt som nogensinde, så måske er der alligevel noget om, at tordenstenen har beskyttet huset?

 

ME
www.nordfynsk.dk