www.nordfynsk.dk

Schultz og Larsens Geværfabrik i Otterup

Medaljer, plaketter mm stammer fra grundlæggeren af Schultz og Larsens Geværfabrik i Otterup, Hans Schultz, og hans efterfølger, Niels Larsen. Geværfabrikken er kendt for præcisionsvåben af høj karat, og er en af de virksomheder, der har været med til at sætte Danmarks navn på verdenskortet.
Niels Larsen tog fem olympiske medaljer hjem indenfor skydesporten, og otte gange vandt han de danske riffelskytters fornemste hæder: Margrethekæden.
Medaljerne blev stjålet på Otterup Bibliotek natten til lørdag den 28. januar 2006!
Omtale i pressen medførte et tip om, hvor medaljerne befandt sig, og den 8. marts 2006 kom de savnede medaljer, plaketter mv. hjem igen! I alt 189 stykker, som nu ligger sikkert i en bankboks.
Sidste nyt om medaljerne: Ifølge Fyens Stiftstidende den 21.9.2006 har Otterup Bibliotek hentet medaljerne hjem fra bankboksen for at pudse dem op (!!) og fremvise dem ved Åbent Hus på biblioteket den 24.9. Derved opdager man, at de olympiske medaljer slet ikke er der... "Jeg tror, jeg ved, at de fem OL-medaljer er der, da vi tæller tyvekosterne i fjor. Men jeg tog fejl, desværre" - siger biblioteksleder Lissi Møller til Fyens Stiftstidende.
13.12.2006: Otterup Bibliotek arbejder på at lægge et foto af de forsvundne medaljer på bibliotekets hjemmeside. - Ellers er der intet sket, siden man for snart 3 måneder siden opdagede, at OL-medaljerne alligevel ikke var kommet tilbage.
18.12.2006: Politiet meddeler, at de stjålne medaljer står på politiets interne lister over savnede genstande.
10.7.2007 Derudover er der intet gjort for at fremskaffe de stjålne OL-medaljer.
Se medaljerne nederst på denne side.
20.10.2010 Det meddeles, at de olympiske medaljer er kommet for dagens lys i Otterup lokalhistoriske arkiv. TIL LYKKE!
27.10.2010 meddeler Fyens Stiftstidende, at arkivet har gjort et fantastisk fund, og at medaljerne ALDRIG har været stjålne. - Det kan man jo i sagens natur ikke vide noget om. Det eneste sikre er, at medaljerne på et givet tidspunkt var i pengeskabet, og at de ikke var der efter tyveriet. Dernæst er det sikkert, at nogen har placeret medaljerne i arkivet.

 

 


Hans Schultz, grundlæggeren af Otterup Geværfabrik, blev født 1864. Han voksede op sammen med skyttesagen og var selv en fremragende skytte. Han var snild på fingrene og hjalp sine venner med at lave sigtemidler til deres geværer. Det blev starten på Schultz & Larsens Geværfabrik.

Hans Schultz deltog ivrigt i skyttestævner i ind- og udland, og han hjembragte talrige trofæer. De fleste af de savnede medaljer er "skudt" af Hans Schultz. Han var med ved OL i London 1908 og ved OL i Stockholm 1912. Mindemedaljerne herfra er de to lyseste medaljer i foto i øverste venstre hjørne.

Hans Schultz' svigersøn, Niels Ditlev Larsen, var også en af landets bedste skytter. Fra hans tid stammer 5 olympiske medaljer. Han deltog i OL i 1912, 1920 og 1924. I 1912 hjembragte han to bronzemedaljer. I 1920 opnåede han både olympisk guld og sølv. I 1924 blev det til en bronzemedalje. Niels Larsens 5 OL-medaljer ses i midten i foto i øverste venstre hjørne.

Bemærk også Niels Larsens personlige erindringsmedalje med de 8 metalbånd med årstal, som viser, at han i årene 1913-27 8 gange vandt skydningen om den danske mesterskabsvandrekæde for riffelskydning, Margrethekæden populært kaldet. - Selve kæden beror hos De Danske Skytteforeninger.
Baggrunden for det olympiske guld og de mange hædersbevisninger var fabrikationen af præcisionsvåben på Schultz & Larsens Geværfabrik. Næste generation i dynastiet Schultz Larsen, Uffe Schultz Larsen, nåede også olympens tinder, men ingen af hans medaljer er blandt de savnede.


Fotos af Margit Egdal og Martin Jørgensen

www.nordfynsk.dk

 

Stjålet. OL-medaljerne - genfundet 20.10.2010!

TOP

 

Guld og Sølv fra Antwerpen i 1920 - fundet 20.10.2010!

 

TOP