www.nordfynsk.dk

På bakketoppen kan man beundre et gammelt stuehus i bindingsværk (Roerslev Bygade 36).
Gdr. Peder Christoffersen lod det rive ned og byggede i stedet et nyt i røde sten.
Bemærk det lille vejehus, hvor byens kreaturer blev vejet.

 

Oversvømmelse i Roerslev først i 1940'erne

Billedserie af Aksel Egdal

 

 

Der er fire gadekær i Roerslev. Hver vinter gik de over deres bredder en eller flere gange. Man kunne forcere bygaden til hest, men havde man kun sine gummistøvler gik vandet ovenind.
På et tidspunkt, antagelig i 1960'erne, blev der lavet afløb fra alle gadekær, og så var det slut med de vinterlige oversvømmelser, som byens børn ellers nød så meget.

Tv. strømmer smeltevandet ned fra Bredstrupvej og ned mod de laveste steder i byen: kærene.

 

Tv. ses Roerslev Smedje. Th. Roerslev Bygade 10.

 

Tv. gavlen af Roerslev Bygade 10.
Th., på det der i dag hedder Roerslev Bygade 11, 15 og 17, lå der dengang en stor bindingsværksgård, som tilhørte Hans Brøchner Olsen. Han byggede en ny gård på Dalene 21, og den gamle gård blev revet ned.

 

Vandet står ind i staldene i Harry Brøchner Olsens gamle gård, og grisene læsses for at blive kørt til den ny gård. I baggrunden af billedet ses skrænten langs Roerslev Bygade. Ud mod bygaden var der fra gården kun en bro hen over den åbne rende, der løb gennem Roerslev og forbandt alle kærene. Den rigtige vej ind til gården gik langs sydsiden af gadekæret.
I dag er den åbne rende rørlagt, og sydvejen langs gadekæret nedlagt, så der kun er adgang til de nye huse fra bygaden. Stuehuset til den gamle gård lå parallelt med staldlængen på billedet.

 

Så går det mod den ny gård med grisene.
Foto taget ud for Roerslev Bygade 10.

Billedserie af Aksel Egdal fra Roerslev i Nr. Nærå Sogn. Tekst Margit Egdal.
www.nordfynsk.dk