www.nordfynsk.dk

Han er vist mere interesseret i teater end i mejeridrift...

Mejeribestyreren i Bredstrup i Nr. Nærå Sogn var ikke længe om at konkludere, at Walter Grunwald var mere interesseret i teater end i mejeridrift! Walter passede ganske vist sit arbejde på Bredstrup Mejeri til punkt og prikke. Men når arbejdsdagen begyndte kl. 5 morgen, og Walter partout måtte på teatret i Odense om aftenen, var den knægt mere end almindelig interesseret i teater!

Nu har de fleste nok gættet, at det drejer sig om Walter Morten Grunwald - i dag bedre kendt som Morten Grunwald. Som ung slog Morten Grunwald sine folder på Nordfyn. Her var han elev på Bredstrup Mejeri. "Jeg sov på et karlekammer oven på mejeriet i en seng med halm i, som det var skik og brug på landet. Man stod op kl. 5 om morgenen, tog sine arbejdsbukser og høje gummistøvler på og iførte sig gummiforklæde, og så gik det løs hele dagen".

Heldigvis - for vi andre - endte Morten Grunwald ved teatret!

Allerede, mens Morten Grundwald var i Bredstrup, stod han på de skrå brædder, og givet har folk moret sig, da Morten og de andre i marts 1952 opførte "Vagabonderne" på scenen i Nr. Nærå Forsamlingshus!

Personerne er - stående bagest fra v.: Tømrer Chr. Madsen i Nr. Nærå, Walter Morten Grunwald, Ruth "Brugs" Hauggaard, Mogens, Peter Jeppesen fra Ringe.
De tre damer i midten er fra venstre: Karen Pedersen (mor til cykelrytteren Peder Pedersen), Erna Hansen og Dagny Jensen.
Siddende forrest fra v.: Saddelmager Peter Hansen, Nr. Nærå, Peter Hansen, købmand i Ringe, Sufflør Eigil Hansen som til daglig var maler i Ringe, Laurits Elnif, elektriker i Roerslev, sidst men ikke mindst Jens Otto Pedersen.

Morten Grunwald blev uddannet på skuespillerskolen i Odense 1956-57. Morten Grunwalds år i Bredstrup er beskrevet i hans og Samuel Rachlins bog "Kort tid - Blå mærker og gyldne øjeblikke", Gyldendal, 2005. Lad os lige slutte af med et citat fra bogen:

"Dit liv i teatret, som mit, vil være slut
før du lægger mærke til det. Og du vil forstå, hvorfor de
ældste taler om "gamle dage" - ikke fordi de er
nostalgiske; de er lamslåede. Det gik så hurtigt."

Citat fra David Mamets bog True and false, 1998.

ME

www.nordfynsk.dk