Hjem
Topografi Temaer Nyeste artikler Kontakt Links
 Ved Hasmark Strand, ude på Østre Strandvej, ligger ”Vennelyst”, engang et kendt og skattet traktørsted og afholdspensionat.

Oprindelig lå Vennelyst inde i Egense by, hvor det var stuehus til gården på Egensegårdsvej nr. 11. Da gården fik nyt stuehus, blev det gamle genopført ude ved Hasmark Strand og kaldt Vennelyst. Det var i 1920, og i årene derefter blev det stedet, hvor strandgæsterne søndag eftermiddag tog hen og styrkede sig på en kop kaffe og nød en kage til. Strandluften giver som bekendt en god appetit. Der blev dog ikke serveret noget stærkere end sodavand på det yndede traktørsted.
Der har ikke været udskænkning eller servering på Vennelyst i det sidste halve århundrede. Vennelyst er i dag privat beboelse, men det gamle skilt med navnet "Vennelyst" sidder stadig på sin gamle plads.
Billederne stammer fra 1920-erne, hvor Alma Jørgensen ejede og drev Vennelyst.

Vennelyst tjente også som fiskerhus, idet Almas søn drev fiskeri derfra samt fra Egensedybet.
I stormvejr lå Vennelyst meget udsat helt ude ved kysten. Engang stormede det så voldsomt, at Alma Jørgensen med familie måtte forlade huset, og da de vendte tilbage, var brønden fyldt med sten og sand, og mange høns var druknet.
På nederste foto står Alma Jørgensen og pigerne på trappestenen klar til at servere. Den lille brune kande, som Alma står med yderst tv., er stadig i familiens eje. Året er 1923.
Gengivet efter bladet Lokalhistorisk Arkiv for Otterup Kommune nr. 72, 2003. Digitaliseret af Margit Egdal.