www.nordfynsk.dk

Servietsamling fra 1950'erne

Alle piger samlede på servietter i 1950'erne. De blev arrangeret efter farve, emne eller størrelse.
Eller måske de fineste for sig. Lige som i dag. Men nu er det voksne "piger" i alle aldre der mødes og bytter servietter.

 

 

Alle piger samlede på servietter i 1950'erne. For en lille pige var servietterne med børnemotiver de allerbedste.

Disney-figurer, far til fire og eventyrserier kunne glæde en lille pige.

Reklameservietter kunne også gå an. Især så spændende en som denne fra Falck med forskelligt motiv i alle 4 hjørner.
I 1947 blev Falcks Flyvetjeneste etableret ved køb af et tomotores Monospar ambulancefly.

+

De fineste fine små kaffeservietter til damernes kaffebord.

Kaffeservietter med violer og liljekonvaller i sarte farver. Med sløjfer og frynsede kanter. Først og sidst romantik.

Så er der dømt jul for alle pengene. Kaffeservietter til bordet med kiksekagen. Sjove farverige servietter med nisser og grisegalop eller højtidelige servietter til højtiden.

 

En sidste række med de tidstypiske 50'er servietter. De er samlet af piger i Roerslev på Nordfyn, men kunne være samlet overalt i landet.
Inspiration til siden kom fra dagens store samlerdag på Flemløse Kro, 2. april 2016,  hvor kvinder fra ind- og udland mødtes med store kufferter fulde af servietter for at bytte.
Efter sådan en dag går man hjem og finder æsken med sin gamle servietsamling frem. Jeg var selv barn i 1950'erne, men samlingen arvede jeg efter "de store piger" , nogle af servietterne
kan derfor være fra 1940'erne.  De store piger syntes, de var for blevet for store/for gamle til servietter.  Hvem kunne dengang vide, servietterne ville blive et stort samleropbjekt 50 år senere.
Når man erhverver en ny serviet, er det en god ide at skrive årstallet for erhvervelsen på indersiden i servietten. Er det en souvenir, er det heller ingen dårlig ide at skrive ved hvilken lejlighed,
man fik servietten.  I dag er der jo mange lag i en serviet at skrive på. I 1950'erne var servietterne tynde 1-lags stykker papir.  

Denne side gøres større eller mindre ved henholdsvis at trykke ctrl + eller ctrl - . 2.4.2016 ME