Dronningen af Saba besøger Salomon. Illustration fra Lad Bibelen fortælle, Lohse, 1953.

Den vise Salomons eget leksikon

Den gamle billedbibel viser dronningen af Saba, der besøger kong Salomon for at undersøge, om rygterne om Salomons visdom taler sandt. Hun stiller ham mange spørgsmål, og han kan svare på dem alle. Hun erfarede, at rygterne kun havde fortalt halvdelen af sandheden. Salomons visdom var større, end nogen havde fortalt!

Sådan en vis konge har vel sit eget leksikon? Det var i det mindste, hvad vi sådan omtrent fik fortalt som børn - så vi ikke skulle glemme at slå op i det store, gode leksikon, der med sine mange bind fyldte godt op i reolen.

Et par generationer lærte om Salomons Leksikon. Alle kender det vist. Næsten hver uge er Salomonsens Leksikon til salg i "Gul og Gratis" eller i "Den blå Avis". Det er et helt begreb. Egentlig er der vist ikke så mange, der lægger mærke til, at der rent faktisk ikke står Salomonsen på dette gedigne leksikon. Prøv at lægge mærke til ryggen - ikke sandt, der står "Salmonsen" - så er vi mere nede på jorden.

Brødrene Salmonsen drev forlagsboghandel i København. I 1893 begyndte de at udsende deres berømte leksikon. Det kom i forskellige udgaver. "Den store Salmonsen" på 25 bind var færdigudgivet i 1928, hvor 700 medarbejdere havde leveret bidrag til leksikonet. Senere udsendtes en udgave med færre bind, kaldet "Den lille Salmonsen".

Skønt årene er gået, er det stadig et uforlignelig godt leksikon. Derfor er opslagsværket at finde på nettet, hvor man kvit og frit kan slå op i det.
Man kan finde det ved at søge efter "Salomonsens leksikon", der er i skrivende stund over 500 henvisninger til Salomonsens på Google. Men søg alligevel hellere på "Salmonsens leksikon", som er den lige og direkte vej (med mindre man kan huske adressen).

Margit Egdal i dec. 2011

 

www.nordfynsk.dk