Hjem Topografi Temaer Nyeste artikler Kontakt Links


Bonde, Stamhus & Spillemænd - ved Fjorden

Ukendte fortællinger fra Nordfyn...

 


Om Hermann Gerlich og udviklingen af Ultra 2 projektilet på Otterup Geværfabrik 1933-34

Fortællingen om Hermann Gerlich (1877-1934) og hans ansættelse på Otterup Geværfabrik, der indgår i fortælling 8 i "Bonde, Stamhus og Spillemænd", er dog ikke spor ukendt.
Den er hentet fra bogen "Schultz & Larsen - Otterup Geværfabrik" fra 2007, hvori sønnen, Herman Gerlich junior (1914-2013), har skrevet om sin far, som han assisterede ved udviklingen af det panserbrydende projektil, kendt som Ultra-projektet. Pudsigt nok optræder ord og vendinger i "Bonde, Stamhus & Spillemænd" præcis som i bogen om Schultz & Larsen, men man har rent "glemt" at skrive, hvor man har historien fra.

Helt galt går det, da familien Gerlichs skæbne efter 1941 "udredes", her nævnes kun en datter, at der også er en søn ved navn Herman Gerlich, ved man åbenbart ikke. Han er ikke nævnt. Underligt, når hans beskrivelse dog danner grundlag for historien i "Bonde, Stamhus og Spillemænd".

Fortællingen om Ultra-projektet er intet mindre end forkludret. Her har man digtet videre på Herman Gerlichs historie. Et enkelt eksempel: Der nævnes gentagne gange, at det drejer sig om granater og prøvesprængninger. Men Ultra-projektet handler om projektiler og prøveskydninger, og granater og projektiler er som bekendt ikke det samme. Det er synd og skam, den nye version af historien er kommet på tryk, læseren har ikke en chance for at se, hvad der er op og ned, ret eller vrang i historien. Læs hellere Gerlichs egen beskrivelse af Ultra-projektet i bogen "Schultz & Larsen - Otterup Geværfabrik" fra 2007.

Billedsiden er i særklasse, men alt for mange billeder er udaterede, skønt man kender årstallet. Og hvordan kan et billede dog vise "Brødrene Schultz Larsens geværfabrik", al den stund, ældste søn kun var 5 år?

Illustration 15 viser to Ultra projektiler (igen kaldet granater og angiveligt foreviget i 2014!) Fotografen (Margit Egdal) nævnes end ikke, skønt billedet er lånt i bogen "Schultz & Larsen", hvor fotografnavnet står tydeligt. Der er dog henvisning til Schultz & Larsen bogen, dog kun til forlaget, forfatterne har man glemt - og at denne bog udkom i 2014 er endnu en fejl i "Bonde, Stamhus & Spillemænd", da bogen "Schultz & Larsen" er fra 2007.

Der er copyright på bogen "Schultz & Larsen - Otterup Geværfabrik - Dansk Ammunitionsfabrik A/S - De danske rifler i verdensklasse", men hverken forlag eller forfattere er blevet spurgt om nogen tilladelser.



Bonde, Stamhus & Spillemænd fra 2018.
Herman Gerlich (1914-2013), som var medarbejder
hos sin far ved udviklingen af Ultra-projektilet, og som i bogen "Schultz & Larsen" fra 2007 giver en fyldig beskrivelse af hele Ultra-projektet.


"Schultz & Larsen" fra 2007.

De berømte - eller berygtede - projektiler "Ultra 2", udviklet på Otterup Geværfabrik 



Foto side 75 i bogen Schultz & Larsen, 2007.

Foto side 225 i bogen "Bonde, Stamhus & Spillemænd", 2018.


Med venlig hilsen redaktør og forfattere på bogen "Schultz & Larsen" fra 2007,
medarbejdere specielt ved kapitlet om Hermann Gerlich og Ultraprojektet:
Margit Egdal, Glamsbjerg,
Martin Jørgensen, Stige, og Christian "Lilleskov" Hansen, Tommerup.


www.nordfynsk.dk

fynsk