Pederstrup - et fynsk æble med karakter

 



I sommeren 2006 blev æblerne
så røde som aldrig før set.

Pederstrupæblet

Dette er en hyldest til Pederstrupæblet! Lige her i januars sne og kulde gløder Pederstrupæblet. Det er et madæble, som når sin fulde modning omkring juletid. I køkkenet folder det sig helt ud i varme retter. Den sødede mos er sublim. Særlig fin i bagværk. Suveræn æblesmag.

En selvforsynende familie på 5-6 personer har behov for 15 æbletræer ifølge "Haandbog for det mindre Landbrug" fra 1947. Dengang var der æbleflæsk på bordet hele vinteren. Her var Pederstrupæblet suverænt. Man oplever først æblets unikke egenskaber i madlavningen. Intet andet æble giver en æbleflæsk eller en mos som et Pederstrup æble, men det er jo netop en sorts egenskab, at den er helt sin egen.
Æblet kan bruges som spiseæble fra januar, hvor æblet har opnået en god sødme - når man da holder af æbler med karakter - eller er født op med det!


Om Pederstrupæblets historie ved man, at
en gårdmand i landsbyen Pederstrup ved Ringe omkring 1858 viste æblet til gartner H. Larsen ved Odense, som næste år fik podekviste af træet og derefter i omtrent 50 år formerede sorten i stor mængde. I 1908 udpegede et særligt udvalg Pederstrup som en fremtidssort for Fyn.

Pederstrupæblet blev meget almindeligt og særlig elsket på Fyn.
I 1920 var sorten efter antal træer nr. 6 i planteskolerne og nr. 5 i haverne. I 1937 var den også nr. 6 i planteskolerne med 38000 træer - samme år blev der dannet en særlig Pederstrupforening på Fyn!  

Om dyrkning af
Pederstrupæblet skrev Den fynske Husmand 1.4.1935: "Når der er nogen, der spørger om, hvad de bør plante af æbler i deres have, siger jeg bl.a., at de i alle tilfælde bør plante Pederstrup, fordi jeg ved, at denne sort frem for alle andre giver et udbytte på hvilken som helst jord, den plantes på, og jeg tør roligt sige et godt udbytte. Vi har her en sort, som frem for alle andre sorter bærer god frugt, under selv ellers tvivlsomme forhold. Ser vi hen til hvad folk har plantet mest af, er det selvfølgelig Pederstrup, ser man hvad der sælges i salgsforeningen, ja, da er det Pederstrup. Spørger man folk, også i vore nordlige nabolande, hvad der er af sorter, der særlig trives godt i den nyere tid, hører man det samme, det er Pederstrup. Spørger man Tyskland, hvad de ønsker at købe af frugt her hos os, straks siger de: Pederstrup. For resten er det også den eneste sort her i landet, vi kan levere store kvanta af.
Dette middelstore træ er hårdført frem for mange andre, tåler beskæring og kan også undvære samme. Tåler sprøjtning og siger tak for samme. Sorten bærer tidligt og rigt, er et godt madæble og kan under gode forhold også holde sig hen imod foråret, og jeg har bevis for, at Pederstrup har holdt sig til hen i juni måned og endda været godt. Pederstrup har den ideelle form af en frugt, der skal forsendes langt, egner sig fortræffeligt til pakning i Kanadakasser, og anses af alle husmødre for at være et godt madæble…"

I dag laves der ikke mad med æbler som før hen. Spiseæblerne vandt frem til fordel for madæblerne. Det vidunderlige, vestfynske æble, Ingrid Marie, var med til at fortrænge Pederstrupæblet. I frugtplantagerne blev mange Pederstruptræer enten ryddet eller podet om med Ingrid Marie. - Men prøv madæblerne igen, som navnet siger, har de særlig gode egenskaber i mad. Pederstrupæblet er det fynske æble med karakter.


Blomstrende Pederstruptræ.
Under træet dyrkes mællebøtter til vin.

 

Billderne herunder viser Pederstrupper foreviget i december 2016. Netop 2016 var et usædvanligt æbleår - mange træer bar æbler så store som aldrig før! Kæmpeæbler! Et Pederstrup med en vægt på 328 g var helt almindeligt I 2016.
Det "lille" Pederstrup vejer blot 249 g., men også større, end Pederstrup normalt er.

 

Margit Egdal ©

www.nordfynsk.dk