Måger i karryOpskrifter fra besættelsen |
|
---|---|
"Der findes et så overvældende antal måger ved de danske kyster, at man i grunden ikke kan forstå, den fugl ikke for længst er blevet nationalspise, i hvert fald i normale tider, for i øjeblikket er ammunition temmelig dyr, og der er ikke nogen større portion kød på en måge". Ja, sådan mente Paula Biehe i 1942, da hun under besættelsen udgav sin bog "Mad i en Mærketid". - Men man må gøre måger meget omhyggeligt i stand, ellers bliver retten trannet, skrev hun. I krigstider med knaphed på varer må man være opfindsom, og Paula Biehe mente altså, at måger var løsningen. Dem var der jo nok af. Og så fik læserne opskrifterne på "Måger i Karry" og "Måger på min egen Maner". Begge retter er ganske krydrede, hvilket måske også er en god ide. Måger i karry – opskrift fra 1942 Hakket løg brunes i en gryde, hvorefter kødet fra 4 rensede måger drysses med karry og brunes. Spæd op med kraftig bouillon. Kog det ind, spæd atter op. Måger på min egen maner - 1942 4 rengjorte mågebryster lægges i eddikevand og derefter i en marinade af rødvin og lidt olie, hvori der er kommet 1 knust laurbærblad, 1 timianstilk, persille og lidt tørret fennikel, peberkorn og 1 fed hvidløg. Mågebrysterne trækker et døgn. Tages op, tørres af. I en gryde brunes 100 g røgede flæsketerninger, derefter mågebrysterne. Spæd op med den siede lage. Når mågerne er næsten møre, kommes 150 g halverede champignons i. (Hvis der ikke havde været krig, skulle der også have været nogle afsaltede og skrællede grønne oliven i.) Serveres smukt på fad. Kartoffelmos uden mælk passer til.
Der er ingen forlydender om måger på middagsbordet på Nordfyn. Skulle nogen have hørt om mågespiser her på egnen (udover mågeæg), så send endelig en hilsen til undertegnede. Min morfar, Poul Pedersen i Bederslev, yndede dog at give denne opskrift på måger:
|
|