Bogense Maskintorsk er noget af det mest Nordfynske, man kan tænke sig, og jeg har ikke hørt om, at man spiser det andre steder i landet.
Mellem de to verdenskrige ejede min morfar, Niels Rasmussen, en mindre gård ovre på Dræet, og derfra gik min mor og hendes søskende i skole i Jersore ved at gå over stranden hver dag. På Øen var der dengang en mindre gård, et husmandssted og to fiskerhuse. De store torsk solgte fiskerne til dem, der havde råd til den slags, medens man selv spiste de mindre og billigere torsk. Derfra er min mor kendt med traditionen Bogense Maskintorsk, og i mit barndomshjem i Bårdesø fik vi det ligeledes nytårsaften.
Ud over at være billigere end kogt torsk, som kræver store torsk, udmærker Bogense Maskintorsk sig ved at smage udmærket sammen med intagelsen af akvavit. Her følger så opskriften som jeg har lånt fra Dorrit Smedesgård.
Jeg kan personligt stå inde for at retten smager udmærket og er næsten lige så god som fynsk grønlangkål.
Navnet kommer af, at fiskerne satte gryden på kutterens maskine (de gamle glødemotorer) og lod retten simre til de blev sultne. Selleri var det eneste, fiskerne kunne dyrke i deres (til tider oversvømmede) haver, da sellerien som den eneste grønsag kunne tåle saltvand.
Bogense Maskintorsk
1 kg hel torsk eller 750 g torskefilet
300 - 400 g selleri
Smør
Salt
Torsken renses og skæres i skiver på ca. 1 1/2 cm tykkelse. Bruges der fileter, skæres de i ca. 10 cm brede stykker. Smør en gryde med smør. Rens sellerien og skær den i papirtynde skiver. Læg fisk og selleri lagvis i gryden med smør og salt mellem lagene, start og slut med fisk. Simrer under låg ved MEGET svag varme i ca. 1 time, sæt evt. gryden øverst på kakkelovnen! Serveres direkte fra gyden med kogte kartofler til.
Med venlig hilsen
Carl Pedersen